MENU

Black Barcelona Encuentro

Black Barcelona Encuentro va ser fundat en 2016 per Deborah Ekoka i Silvia Albert Sopale i forma part de l’Associació Hibiscus de Afro-Espanyoles i Afrodescendientes constituïda també en 2016, amb la finalitat de posar el afro en el centre.

Black Barcelona Encuentro és un espai físic per a la visibilització, el reconeixement i la unió de la comunitat afro-descendent, africana i aliats. La nostra intenció és acostar la cultura afro amb la finalitat de trencar amb els estereotips i el desconeixement que existeix sobre aquesta, mostrar la cultura que sorgeix de la unió de les dues cultures a les quals pertanyem, a través de diferents disciplines artístiques i trobades: literatura, teatre, debats, música, gastronomia i activitats lúdiques relacionades; amb la intenció de ser un punt de trobada que serveixi de plataforma, per a transformar la visió que es té cap a la població africana i afro descendent, conscienciar que a Espanya existeixen diverses generacions nascudes aquí, i per tant reivindicar també la nostra pertinença a nivell identitari, a través de les contribucions socials i culturals aportades per la comunitat afro.

 

¿Per què neix?

A pesar que, segons l’Alt Consell de la Comunitat Negra a Espanya (ACCNE), hi ha més de dos milions de afrodescendientes espanyols, als quals caldria sumar els milers de migrants negrxs que viuen al país, aquesta és una realitat desconeguda per a molts excloent el televisat fenomen migratori. Més enllà del general desconeixement, existeixen enormes llacunes en l’educació, que no atenen a desconstruir els habituals imaginaris colonitzadors que perpetuen comportaments racistes.

Considerant la manca de visibilitat i falta de participació social que afecta la comunitat africana i afrodescendiente, veiem necessària la creació d’activitats culturals, artístiques i socials, que la fomentin, i que enforteixin el vincle entre la pròpia comunitat afro, i la cada vegada més multiètnica societat catalana.

La trobada és un espai anual per a la implementació de la diversitat, la creativitat i promoció d’emprenedors i que aportació les eines necessàries per a l’apoderament. Unim diferents elements didàctics i manifestacions culturals amb contingut crític. Unes activitats nodreixen a les altres, proporcionant les eines necessàries que conjuminin educació transcultural i responsabilitat educativa envers la diàspora africana en el territori.

Equipo Black Barcelona Encuentro:

Silvia Albert Sopale és afro catalana, nascuda a Sant Sebastià, actriu, mare i activista.
Co creadora de l’unipersonal «No és país per a negres» i de «Blackface i altres vergonyes»
Co fundadora de Tinta Negra, col·lectiu d’actrius, actors i artistes de la diàspora negra a Catalunya.
Co fundadora i organitzadora de Black Barcelona.
Presidenta de Hibiscus, associació de afro-espanyoles i afro descedentes i sòcia de t.i.c.t.a.c. Taller d’intervencions crítiques trans feministes anti racistes combatives.

Deborah Ekoka és afro-espanyola de pare ecuatoguineano i nascuda a València.
Gestora Cultural. Co fundadora d’United Minds, espai cultural especialitzat en literatura africana i la diàspora. I co fundadora de l’espai Consciència Afro a Madrid. Editora del llibre Metamba Miago. Relats i sabers de dones afro-espanyoles, una compilació de textos. També forma part del col·lectiu Crear-te Educaacción Comunitària on imparteix tallers en l’àmbit educatiu comunitari.
Co fundadora i organitzadora de Black Barcelona.

Karel Mena va néixer a Caracas, és llicenciada en Ciències de la Informació.
Treballa en diferents àrees culturals: gestió, producció, regiduría, direcció i dramatúrgia. Va ser gestora cultural de l’Associació de Creadores Escèniques Projecte Vaca. Ha estat responsable de muntatges teatrals per a diferents teatres i sales de Barcelona. Va treballar com a regidora d’espai amb l’Ajuntament de Barcelona. Actualment porta la gestió de la companyia No és país per a Negres i la gestió econòmica de Hibiscus, Associació de Afro-espanyoles i Afro descendents.
Co organitzadora i gestora de Black Barcelona.

Maisa Sally Perk: Co organitzadora del festival Black Barcelona. És membre fundador de Hibiscus associació afro-espanyoles i afro descedentes i de col·lectiu Negra Negra, col·lectiu d’actrius, actors i artistes de la diàspora negra a Catalunya. Fundadora d’Expressar-te un escenari obert una plataforma per a artistes emergents de diverses disciplines artístiques, que existeix des de 2009 i que des de 2019 organitza Poetry Jams. Actriu creadora i dramaturga les obres Paraula de Negra i El cel no té límits i del conte teatralitzat Paraula d’una nena negra